Tomaten Weetjes

  • Er zijn veel discussies rondom de vraag of de tomaat nou fruit of groente is. In 1893 besliste het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente (en niet als fruit) moet worden beschouwd. Ook in Nederland wordt de tomaat gezien als groente.
  • Vroeger dacht men dat tomaten giftig waren en plantten ze het dus alleen als sierplant. Rond 1750 werd ontdekt dat ze helemaal niet giftig zijn, maar eetbaar en super lekker.
  • Tomaten zijn heel gezond! Ze bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.
  • Tomaten zijn rood doordat ze tijdens het groeien lycopeen ontwikkelen. Dit is een natuurlijk pigment waardoor ze hun mooie kleur krijgen. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen hij bevat. En aangezien lycopeen een krachtig antioxidant is, kan je het beste de meest rode tomaten eten. Die bevatten er namelijk meer van!
  • Heinz gebruikt wereldwijd de meeste tomaten, namelijk 2 miljoen ton per jaar! Die gebruiken ze onder andere voor de tomatenketchup en pastasauzen